HUUS Hotel Gstaad Switzerland

Vision on the design of the outdoor space

The vision for HUUS

The document before you is our outline vision on creating the outdoor space around HUUS. This vision is based on the discussions we held with you, our visit to the location, the vision of the interior design architect, and our vision on the creation of living outdoor spaces.

We have divided the outdoor space that surrounds HUUS into several zones for which we aim to present our vision with a series of reference images and mood-creating photographs.  This is an outline vision – a sort of indicative mood board – focusing on atmosphere, image, perception, experience and quality.

The intention is for the guests to feel entirely welcome; the first view of HUUS radiates an invitation to come inside, and expresses the luxury, warmth and quality of the atmosphere that HUUS represents, and in which the guests will be immersed.

The layout of the outdoor space will be both functional and self-evident, with the outdoor functions designed to promote the comfort and ease of use of the guest, while matching the layout and functions of HUUS itself.

• Unique
• Natural
• Radiant
• Experience
• Warm
• Relaxation
• Quality
• Enjoyment
• Activity
• Purity
• Honesty

Entrance and car parking

The entrance side of HUUS on the Schönriedstrasse will be inviting, and its primary role will be as an access area and parking space.

The first entrance to the site will immediately reflect the feeling radiated by HUUS, and from this point on the guest will start to enjoy the HUUS experience.

The practical function of this section of the site as a car parking zone and entrance area for the guests will be achieved in a natural and ‘green’ manner, fully in line with the atmosphere radiated by HUUS.

It will form a warm welcome and the starting point for the dynamic, luxurious, modern but at the same time pure and honest HUUS experience.A predominantly green and warm entrance area to HUUS will use natural materials and robust planting to successfully draw the warm and natural interior atmosphere into the outdoor space, and at the same time link that outdoor space to the interior.

The first impression of HUUS should be one that the guest will never forget. The aim is to generate a feeling of coming home.

• Huus of welcome
• Seamless match with the Swiss landscape
• Comfort
• Welcoming
• Parking
• Recognisable
• Representative / visible
• Colourful / Green
• Rich and luxurious look
• Personal and familiar
• Sustainable

Park

The overall function that will be given to the outdoor space at the rear of HUUS will be that of a park environment. Embedded as it were in the underlying Swiss landscape, the park will be designed using natural materials to give it a deep green feel, while encompassing a number of functions that will offer the guests the opportunity to make use of and spend time in the space.

The central focus will be placed on flora & fauna, biodiversity, the Alpine feel, a clear experience of the seasons, enjoyment and relaxation.

The green character of the park will represent a valuable addition to the key functions provided inside HUUS.

From the guest rooms and public areas in HUUS, the park landscape will form the natural link to the surrounding valley. Guests will look out across the park into the magnificent Swiss landscape.

Robust design and use of materials with the subtle positioning of colourful planting and surprising and unusual landscaping elements will create a link between the park and the surrounding environment, and strengthen the transition between HUUS and the underlying landscape.

The park will primarily be designed to enhance the walking and accommodation functions of HUUS. A clear structure of (walking) paths and a number of ingeniously-planned seating areas will all be integrated. There is a possibility of a watercourse and waterfall with a look designed to match the natural appearance of a mountain stream.

The white walls of HUUS will be concealed through the use of vegetation walls, climbing plants and possibly planted undulating earthen features.
The characteristic timber look of HUUS will be underlined by being entirely ‘wrapped’ in green.

• Huus of nature
• Seamless match with the Swiss landscape
• Comfort
• Seating and lounge areas
• Taking in the view
• Interactive / walking
• Colourful / Green
• Personal and familiar
• Natural design and materials
• Multifunctional
• Sustainable

Garden lounge

The small building located on the site, adjacent to the park area, will be given a multifunctional application.

It will serve as a meeting place in the park, where guests can sit, relax and eat & drink.

The garden lounge will be a favourite place for the guests to meet and spend time together.

This inviting location with its natural look will feature ample seating and a variety of options for preparing meals in a relaxed atmosphere.

• Huus of taste
• Seamless match with the Swiss landscape
• Comfort
• Seating and lounge areas
• Taste
• Personal and familiar
• Natural design and materials
• At one with nature
• Meeting place
• Multifunctional
• Sustainable

Adventure

The place where you can get rid of your excess energy. The site will include a series of elements that offer a variety of (physical) activities for young and old.

A water pump track and a climbing wall will form challenging active elements, while a play wood with natural playground elements will provide a chance for even the youngest guests to let off steam.

The adventure area will be linked to the park, and part of the park can be combined to extend the playground area. Nonetheless, the atmosphere and image of the park will be respected, while the view and the peace of the other guests will remain entirely uninterrupted.

The outdoor space must form a coherent whole, within which there is something for everyone, and which everyone can enjoy without representing any nuisance for others.

• Huus of adventure
• Seamless match with the Swiss landscape
• Comfort
• Seating and lounge areas
• Adventure
• Playground for kids
• Water pump track
• Interactive / walking
• Natural design and materials
• Multifunctional
• Sustainable

Terrace & balcony

Take in the view from the terrace, with or without a drink or snack, or simply recover from an active day, on the guestroom balcony. The central philosophy will be comfort, rest, enjoyment and experiencing the view, relaxation and enjoyment.

The terraces and balconies will be designed and laid out using materials that match perfectly with the atmosphere and feel of the interior design of HUUS. The terraces and balconies will provide space to recuperate and contemplate at the end of the day, in an unforced and relaxing atmosphere.

Natural materials and colours, the view across the landscape, relaxing in a green environment, enjoying one another’s company with food and drink.

• Huus of Comfort / nature
• Seating and lounge area
• Enjoying the view
• Taking in the gardens
• Vertical green
• Colourful / Green
• Personal and familiar
• Natural design and materials
• Sustainable

Pool area

The outdoor space adjacent to the indoor swimming pool will be designed as a natural extension of the indoor pool area.
This outdoor pool area will feature one or more Jacuzzis, and will offer the space to relax and recuperate after an active day.

The area will be finished using natural and robust materials that perfectly match the atmosphere and look of HUUS while providing the wellness/spa experience that will create an extension of the swimming pool.

Planting in the form of robust, evergreen structures and colourful seasonal plants will finish the overall look, and where necessary conceal the area from unwanted onlookers.

• HUUS of comfort
• Relaxing and lounging
• Enjoying the view
• Taking in the garden
• Colourful / Green
• Natural design and materials
• Sustainable

Conclusion

HUUS will breathe an atmosphere of warmth and purity. The guests will feel welcome here, and the outdoor space will enhance the feeling created indoors.
The HUUS feel will be transposed into the outdoor space by means of a clear functional layout and routing.

The use of natural, robust, honest and pure materials, complemented by planting that ranges from evergreen structures through to subtly located seasonal plants for a colourful touch, will tie in seamlessly with the atmosphere of the interior design, and perfectly match the overall atmosphere and experience offered by HUUS.

From the moment that guests arrive, the functional layout will make them feel welcome, and throughout their stay will continue to surrender its surprising secrets, allowing them to enjoy the HUUS experience.
The pool area, playground and garden lounge will be valuable additions to the park and the terraces and balconies that bound the public areas and guestrooms.

The diversity on offer in the outdoor space will make the stay all the more pleasant for the guests of HUUS, while representing an additional layer of activity for the HUUS experience.

HUUS: a total indoor and outdoor experience.