Gardening Worldcup 2010, Nagasaki Japan

Vredestuin op Gardening Worldcup in Japan
Nico Wissing was zeer vereerd toen de beroemde Japanse landschapsarchitect Kazuyuki Ishihara  hem uitnodigde om mee te doen aan de Gardening Worldcup in Japan. Ishihara, geboren en getogen in Nagasaki, heeft tien ontwerpers vanuit de hele wereld uitgenodigd om aan de Gardening Worldcup deel te nemen. Het thema ‘Wereldvrede’ is een mooi gegeven in een stad die vooral bekend is van de atoombom in de Tweede Wereldoorlog.

“Tijdens de Worldcup zullen de diverse ontwerpers hun talenten tentoonstellen en een gooi doen naar de prijzen. Maar belangrijker nog dan het winnen van de prijs is het uitdragen van de vredesboodschap met hun tuinen”, aldus Wissing. “Elk van de tuinen is symbool voor vrede. Het zou mooi zijn als die symboliek in de toekomst een plek krijgt in wat nu nog oorlog- of rampgebieden zijn in de wereld.”

 World peace starts with inner peace”
Van alle tuinen zijn de motto’s vereeuwigd in een koperen plaquette in het centrum van Nagasaki. Het motto van Nico Wissing is “World peace starts with inner peace”. Het motto is terug te vinden in het ontwerp van de tuin. De tuin kent een vredige groene kern en een robuuste buitenkant.

De showtuin kan gelezen worden als een zaad – een dennenappel – die zich langzaam opent en waaruit een kiem begint te groeien. Zaden als de dennenappel kunnen de grootste branden en andere natuurrampen overleven door hun schubben te sluiten. Wanneer de omgeving gekalmeerd is, toont het zaad zijn kracht en kan er een nieuw leven beginnen. Een groene belofte ontspruit in een wereld die nog zwartgeblakerd is. De ovale tuin van Nico Wissing opent zijn schubben en toont binnenin een groene, vredige plek. De schubben zijn aan buitenzijde hard: zwartgeblakerd eucalyptushout. Aan de binnenkant zijn het zachte verticale groenwanden met planten in verschillende bladkleuren. In de openingen tussen de schubben ligt mos en stapstenen. Hier kunnen bezoekers even een kijkje in de verborgen tuin nemen. Rondwandelend langs de buitenzijde van de tuin verandert steeds je perspectief op de binnenwereld.

 


Het hart van de groene oase wordt gevormd door een waterelement. De kalmerende beweging van het wateroppervlak brengt de boodschap van water als de bron van al het leven. Het waterelement werkt als een spiegel, de reflectie van licht en kleuren symboliseert de zelfreflectie die nodig is om innerlijke vrede te benaderen.

Meerstammige bomen geven de tuin een dak en zijn te zien boven de zwart geblakerde buitenkant uit. Zij vormen een groene belofte, die mensen uitnodigt om dichterbij te komen. Op dunne palen boven de bomen zijn in een V-vorm sierlijk bewegende vredestekens te zien. In de verbinding van een tak aan de stam van een boom is, voor wie het wil zien, de ‘V’ van vrede te herkennen. In de tuin zullen op de meerstammige bomen deze V tekens met blauwe verf gemarkeerd worden. Blauw is de kleur van vrede en rust. De symboliek van de V tekens die de natuur ons toont kan over de hele wereld elke dag gezien worden.