Matsue park Yushien, Japan 2013

De plant prop is een symbool van de kracht van levend groen. Het stimuleren en behouden van waardevolle biodiversiteit op microniveau, waar vogels en insecten in de groene ruimte kunnen leven. De prop beschermt de waterbron binnenin. Onder een sterrenhemel staat het water symbool voor de kracht van nieuw leven.

De filosofie en de algemene idee (het concept) is gebaseerd op de behoefte aan een grotere biodiversiteit in onze omgeving. Door de flora en fauna een plek in onze architectuur en ontwerpen te geven, kunnen we voorzien in deze behoefte. De architectuur en inrichting van ruimtes is nu vaak strak / abstract / netjes / schoon / helder en eentonig. Een andere benadering van het ontwerp zorgt voor een totaal andere, vernieuwende, groenere en meer aangename verschijning aan de ruimte. Er ontstaat een “levend ontwerp”.

 

De plant prop ontvouwt zich als een mooi geschenk, met een verscheidenheid aan lagen, groottes en invulling. Met een duidelijke buitenkant, die een robuust en grillig karakter heeft, en een binnenkant met een fijne en zachte uitstraling. Twee verschillende karakters in één beeld.

Wonder is het belangrijkste thema van het verhaal: “De schoonheid van de spontane opkomst”, bijvoorbeeld de spontane vegetatie in een dakgoot, de schoonheid van een nieuwe dennenspruit, de groei van de eerste sneeuwklokje, etc. Het is een (zogenaamd) social design.

 

De gebruikte materialen zijn duurzaam en biologisch afbreekbaar. De buitenkant van metaal is voorzien van een lichte parelmoerkleur. De binnenkant is bekleed met gedrapeerde stof, waar door middel van LED-licht een kleurenspel ontstaat. Door het stof geven stralend witte LED-verlichting de indruk van fonkelende sterren.