NL Label tekent Green Deal duurzame materialen in de buitenruimte

Nico Wissing heeft donderdag 14 juni 2012 namens NL Label samen met Gert Olbertijn van advies- en ingenieursbureau DHV één van de nieuwe Green Deals voor duurzaamheid ondertekent met minister Verhagen en staatssecretaris Atsma. Deze Green Deal betreft een duurzaamheidslabel voor producten in de buitenruimte zoals bestratingsmaterialen, tuinhuisjes, schuttingen, carports en beplanting.

De drijvende krachten achter NL Label zijn de tuin- en landschapsontwerper met wereldfaam Nico Wissing en de bekende TV-tuinman Lodewijk Hoekstra.

NL Label
NL Label ontwikkelde het duurzaamheidsabel voor de buitenruimte en samen met DHV zijn de methode en criteria bepaald waaraan de producten moeten voldoen. De eenvoudige beoordelingsmethode kijkt niet naar één duurzaamheidsaspect, zoals bijvoorbeeld energie, maar naar de hele levenscyclus van een product. Alle belangrijke milieu- en duurzaamheidsaspecten worden hierin integraal beoordeeld. Daarmee ontstaat een eerlijk beeld.

De producten worden beoordeeld op herkomst, energiewaarde, productiewijze, levensduur, onderhoud, energiegedrag en herbruikbaarheid.” De methode drukt de duurzaamheid van een product uit in een productpaspoort. Hierin wordt de score van het product uitgedrukt in een score van A tot en met G. Waarbij een A-label staat voor ‘zeer goed’ en een G-label voor ‘nog heel veel te doen’. “Dus herkenbaar voor de consument, maar tegelijkertijd uitgebreider zodat er een eerlijker vergelijk komt voor de producent.

MKB-vriendelijk
Met deze Green Deal gaat het onderzoek en de ontwikkeling verder. Het is belangrijk om nu te beginnen en niet langer af te wachten. Zowel producenten als consumenten vragen erom. Zo is in de duurzame tuin van NL label op de Floriade alvast een 50-tal producten op basis van expert judgement gelabeld, zoals een eetbare muur waar onder andere aardbeienplanten in groeien. Maar ook een muur van click stenen (zonder metselen), die na gebruik weer elders kan worden opgebouwd, tuinmeubelen en bamboe vloerdelen. Ruim 20 MKB-ondernemers hebben geïnvesteerd en geïnnoveerd om hun producten te verduurzamen. Hiermee is aangetoond hoe MKB-vriendelijk het label is.