Project Slingeland – Ziekenhuis Doetinchem (in progress)

“Het landschappelijke karakter draagt bij aan het genezingsproces van de patiënt”

“Het ziekenhuis is te gast in het landschap”

“Het uitgangspunt is om het nieuwe ziekenhuis zo optimaal te integreren in het landschap. Daarbij willen we gebruik maken van bestaande landschappelijke elementen”

Mooi ensemble van elementen

“Uitgaan van de natuurlijke omgeving met maximale aandacht voor natuurlijke elementen, zoals daglicht en natuur.” Die visie is terug te zien vanaf de eerste schetsen van het ziekenhuis. Er is gelet op de integratie van het landschap en het ziekenhuis en Andersom; de structuur van het ziekenhuis die als het ware het landschap binnendringt. Er ontstaat zo een ensemble van elementen waarin de mens centraal staat. In het ontwerp bieden de behandel- en patiëntenkamers uitzicht po de natuurlijke omgeving, zodat mensen optimaal van de seizoenen kunnen genieten. Het landschappelijke karakter werkt helend. Het ziekenhuis is ingebed in het groen en biedt daarmee een goede plek aan patiënten om tot rust te komen en zich thuis te voelen.

Binnen is buiten en andersom

Bij het oprijden van het ziekenhuisterrein, wacht de bezoekers een aangenaam welkom. “Met bloemen en weinig bestrating wordt de patiënt en bezoeker naar de fietsenstalling en de parkeergarage geleid. De garage wordt helemaal aan het zicht onttrokken doorklimplanten en een metershoge dubbele bomenrij. De ambulance rijdt achterom richting de spoedeisende eerste hulp. Alleen taxi’s rijden door tot de entree van het ziekenhuis.”

Rondom het ziekenhuis worden wandelpaden gecreëerd voor de patiënten en de bezoekers. Ook binnen in het ziekenhuis wordt de bezoeker verwelkomd met groen. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Ik denk aan hang- en klimplanten. Het wordt in ieder geval bijzonder; het groene element is overal in het ziekenhuis aanwezig zodat er een sfeer ontstaat waarbij binnen buiten is en andersom.