Singapore Garden Festival ’06

Van 16 tot 25 december 2006 stond Nico Wissing met zijn tuin ‘The Green Jacket’ op het Singapore Garden Festival.

Het klimaat van Singapore laat toe dat je buiten kunt leven. En wat is er mooier om juist in een stad waar iedere vierkante centimeter gepland is en waar de skyline bestaat uit rechte blokken beton, een zachte, groene leefwereld te creëren? Nico Wissing besloot om de dagelijkse activiteiten –eten, media, ontspanning en meditatie- in de open lucht te situeren. “Buiten leven wordt steeds meer lifestyle, de waarde van groen neemt toe”, aldus Nico Wissing. In een stad waar alles aan de tekentafel is bedacht, probeert de ontwerper los te komen van strakke stramienen door te kiezen voor een tuin met organische vormen.

 

Uitgangspunt voor het ontwerp is een bestaande groene ruimte van 10 bij 10 meter waaruit slechts het hoognodige is ‘weggesneden’ om plaats te maken voor de looppaden en het verblijf. Zo staat in de deels met groen overdekte keuken een prachtig gevormd glazen werkblad met verschillende hoogtes. In de mediahoek is de apparatuur omlijst met groen, de zonneplek is uitgerust met comfortabele divans en in de meditatiehoek is een verblijfplek gecreëerd boven een waterpartij.

Ronde, zachte lijnen zijn kenmerkend voor dit organische ontwerp. Speelse paden, wuivende losse bomen, links en rechts geurende, kleurige en fijn aanvoelende planten en bloemen zorgen voor een aangename prikkeling van de zintuigen. Tel daarbij het lederen bladerdek van de meubels en de transparantie van glas en je kunt met recht spreken van een groene beschermende cocon.

De tuin is bovendien functioneel. Door gebruik te maken van varenachtige planten met een open structuur heb je de keuze om een zon- of schaduwplek op te zoeken. Allerlei activiteiten die je gewend was binnen te doen, doe je nu buiten. Sterker nog: de tuin geeft je het gevoel onderdeel te kunnen zijn van die natuur!