Singapore Garden Festival ’08

Op het Singapore Garden Festival 2008 won Nico Wissing een bronzen award voor zijn ontwerp Touched by Tulips, in de categorie landschapstuinen. Het is een bijzonder en bovendien functioneel concept met mogelijkheden om gebouwen te voorzien van een groene, kleurrijke façade.

“Het beton moet tot bloei komen. Dat past ook in een tijd waarin mensen kiezen voor een lifestyle waarin de pure natuur – de oorsprong – een belangrijke plaats inneemt. Voel de natuur in de leefruimte om je heen!”

Met “Touched by Tulips” zette Nico Wissing een typisch Nederlands kunst- en polderlandschap neer met een knipoog naar de tulp, symbool van Hollands trots. Op 100 vierkante meter realiseerde hij een tuin bestaand uit verschillende etages, oplopend tot een hoogte van 4 meter met aan de voet wadi’s, omzoomd door kleurrijke borders.

De grote lijnen van het ontwerp worden gevormd door afbuigende plateaus, die half over elkaar heen schuiven. Daarmee ontstaan er zowel zon – als schaduwrijke plekken, voor elk wat wils. Werken en relaxen kan bovendien in het hart van de tuin, van waaruit je een prachtig overzicht hebt over de groene vlakken, hier en daar onderbroken door borders met tropische en Nederlandse plantensoorten. De organisch gevormde tuin wordt afgebakend met verticale bloemrijke wanden die deels opgetrokken zijn uit klei. Ook op de grond ligt klei.

Binnen de filosofie van Nico Wissing past nadrukkelijk het gebruik van duurzame, eerlijke materialen. Het is dan ook logisch dat de keuze voor de constructie is gevallen op cortenstaal. Door dit materiaal te omspannen met een net van zeegras ontstaat een perfecte mat waarin de luchtplant Tillandsia zich kan vastgrijpen en groeien om zo een mooi gesloten groen dek te vormen. In de tuin is daarnaast het mineraal olivijn verwerkt.

Dit mineraal heeft de bijzondere eigenschappen om CO2 op te nemen en uit te spoelen en dat is zeer welkom in een stad als Singapore. Samen met de inlopende wadi’s zorgen de verticale groene wanden voor verkoeling en een aangename atmosfeer.