Sperwerstraat, Nijmegen

Op de Sperwerstraat in Nijmegen is een herontwikkeling gaande in de woningbouw voor verschillende gebruikersgroepen. Er komen huizen voor studenten, woningcorporaties, mensen met dementie en particulieren. Hoewel de locatie wordt omringd door diverse nieuwe gebouwen, het plan is ontworpen als een groene ruimte. De diversiteit van het gebruik van deze buitenruimte is duidelijk en overal heerst dan ook een nonchalante sfeer. Door de grenzen opzettelijk vaag te maken, krijg je een totaalindruk van de buitenruimte. Zo is bij de parkeervoorzieningen voor een bestratingsmateriaal gekozen dat ook geschikt is voor andere toepassingen. Metalen strips bakenen de afzonderlijke ruimtes af en daar omheen zijn hagen en bosjes gras geplant.

Langs de Sperwerstraat is het uiterlijk formeel, met strakke hagen. Hoe verder je de buurt in komt, hoe zachter de vormen worden. Drie groene ‘boulevards’ geven toegang tot het gebied. Hier groeien lager groeiende, meerstammige, bloeiende bomen, voor een informele look. De bestrating wordt afgewisseld met groepen van grassen en vaste planten en ruimte voor bankjes.

In het centrum vindt je een weide vol bloemen, een heuvel in het zonlicht en een vallei waar het water in kan doordringen. Tussen de heuvel en de vallei kunnen bewoners in een overdekt gedeelte op bankjes genieten van de avondzon. Deze plek is niet alleen ideaal voor de zon, maar ook op een ideale afstand van de gebouwen.

Het gebouw met de beschutte wooneenheden is gelegen aan de voorzijde van het terrein, omgeven door een tuin die toegankelijk is voor alle bewoners. Een groot terras wordt nog aan de straatkant gebouwd, met een tuin aan de noordzijde waar men ook kan zitten. De sfeer van de ruimte rondom de zorgtehuis wordt nostalgisch en tuinachtig, maar zal nog steeds aansluiten bij het geheel.

Het ontwerp is klaar voor huidig en toekomstig gebruik. Daarin is duurzaamheid een belangrijk thema. Dit komt onder andere naar voren in de keuze van steenachtig materiaal, bijvoorbeeld met semi-verharde parkeerplaatsen. Daarnaast kan regenwater op verschillende plaatsen in de grond doordringen. De beplanting vergt een minder intensief onderhoud. De boulevards met hun wijdverspreide, meerstammige bomen zorgen voor een groen element dat aansluit bij het bouwplan en de daarbij behorende eigentijdse visie. Er zijn inheemse boomsoorten geplant die groot groeien naarmate ze ouder worden en zowel het plan als de makers ervan moeten overleven. Tussen de bomen is ruimte voor toekomstige groei. De grote bomen zullen de toon zetten voor de algehele groen in het gehele gebied.

Door een beperkt aantal materialen te selecteren en grote uniforme gebieden aan te leggen, is er voor de Sperwerstraat een strakke, luxe rustgevende tuin gecreëerd, waarin een aantal spectaculaire elementen het gebruiksgemak verhogen en het gebruik van de buitenruimte stimuleren.